1929

katt

11

október

Tíz aranyérem a fiatal debreceni uszonyosoktól

Remekül kezdték a szezont a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói, hiszen a Kecskeméten már 3. alkalommal megrendezett, Fiatalok Uszonyosúszók Világtalálkozója elnevezésű rangos nemzetközi utánpótlás versenyen összesen 10 arany, 10 ezüst és 2 bronzérmet szereztek, amellyel magabiztosan végeztek az éremtáblázat élén.

A 8 ország részvételével lebonyolított versenyen Lipők Larion volt a csapat legeredményesebb tagja, aki 4 egyéni versenyszámban is nagy fölénnyel tudott győzni, ráadásul 100 méteres uszonyos gyorsúszásban új gyermek országos csúcsot állított fel, több mint egy egész másodpercet faragva a régi csúcsból.

Rajta kívül Linzenbold Zsófia a gyermek lányoknál, Szabó Anita és Kiss Blanka pedig az ifjúsági lányoknál szereztek aranyérmeket, míg Béres Attila és a 4x100 méteres fiú és lány váltók ezüstérmekkel térhettek haza.

Larion2016 2

Aranyérmesek:
 
• Lipők Larion (50, 100, 200, 400 méteres uszonyos gyors, 100 méteren gyermek országos csúccsal)
• Linzenbold Zsófia (50, 100, 200 méteres uszonyos gyors)
• Kiss Blanka (100 és 200 méteres uszonyos gyors)
• Szabó Anita (50 méteres uszonyos gyors)
 
Ezüststérmesek:
 
• Béres Attila (50, 100, 200 és 400 méteres uszonyos gyors)
• Szabó Anita (50, 100 és 400 méteres uszonyos felszíni úszás, 50 méteres búvárúszás)
• 4x100 uszonyos ifjúsági lány váltó (Linzenbold Zsófia, Szilágyi Panna, Kiss Blanka, Szabó Anita)
• 4x100 uszonyos serdülő fiú váltó (Pázmányi Sándor, Veres Magor, Béres Attila, Lipők Larion)
 
Bronzérmesek:
 
• Kiss Blanka (50 és 100 méteres uszonyos felszíni úszás)

 

2189

katt

14

július

Csillogó világbajnoki érmek a fiatal uszonyosoktól

Érmekkel tértek haza a Debreceni Búvárklub utánpótlás korú versenyzői a franciaországi Annemasse-ban megrendezett Uszonyosúszó Junior Világbajnokságról.

AnitaRebeka 2016junVB potSzűcs Rebeka és Szabó Anita a 4x100 méteres uszonyos felszíni váltóval nyertek bronzérmet, a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú négyesének tagjaiként, káprázatos időeredményt úszva. Az egyéni küzdelmekben a még csak ifjúsági korú Szabó Anita két értékes 4. helyezést is szerzett, ráadásul 100 méteren saját, míg az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban Senánszky Petra junior országos csúcsát is megdöntötte. Szűcs Rebeka a 400 méteres búvárúszásban lett 9., és mindketten tagjai voltak a 4x200 méteres váltóban 6. helyen végzett csapatnak is. 

„Megmondom őszintén megkönnyeztem örömömben ezt a két bronzérmet.” – kezdte értékelését Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub edzője, aki a junior válogatottat csapatvezetőként is segíthette a világbajnokságon. „Mindketten rengeteget dolgoztak év közben, nagyon akartak érmet nyerni ezen a VB-n, de az egyéni versenyek során minden összeesküdött ellenük, a századmásodpercek nem voltak velük, sőt, a 4x200 méteres váltóban sem alakultak igazán jól a dolgok. Az utolsó nap, utolsó versenyszámában viszont káprázatosat tudtak úszni, bebizonyítva ezzel, hogy mentálisan is milyen erősek, és micsoda tartalékaik vannak még a jövőre nézve. Elsősorban emiatt érzem úgy, hogy a felkészülés minden pillanatát megérte végig csinálni, nagyon büszke vagyok rájuk és örülök, hogy velük dolgozhatok.”

 

1915

katt

02

máj.

Senánszky Petra tovább faragja a világcsúcsait

Idén már harmadik alkalommal javított saját világrekordján Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub 6-szoros világbajnok uszonyosúszója, aki ezúttal a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban úszott fantasztikus időeredményt. A Dobó Kupa elnevezésű, hagyományos egri uszonyosúszó versenyen korábbi idejénél több mint 3 tizedmásodpercel teljesítette gyorsabban a távot, amivel 8 héttel a Világbajnokság előtt meggyőző fölénnyel jár a riválisai előtt.

A fiatalabbak is remekül teljesítettek, hiszem az ifjúsági lányok mezőnyében Szabó Anita, a gyermek fiúk között pedig Lipők Larion úszott korosztályos országos csúcsot, ami igazán bíztató a 3 hét múlva esedékes Gyermek - Ifjúsági - Felnőtt Országos Bajnokság előtt.

„Kemény munka áll mögöttünk, az úszott idők azt mutatják, hogy jó úton járunk. Különösebb pihenő nem járt a verseny előtt, így igazán értékesek ezek a kiváló időeredmények, hiszen a nagyobb iramú, versenytempójú edzések még csak most következnek majd, bízom benne, hogy az újabb lökést fog adni a csapat minden tagjának. Közelednek a világbajnokságok, a felnőttre Senánszky Petra és Kosina Gergő már biztosan utazik, a junioroknál pedig Szabó Anita és Szűcs Rebeka váltott már repülőjegyet. Mindannyian rendkívüli edzésmunkát végeznek, bízom benne, hogy idén is képesek lesznek világraszóló eredményeket produkálni.” – mondta Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub vezetőedzője.  

A debreceniek az éremtáblázaton is és a csapatversenyben is az élen végeztek az egri megmérettetésen, legközelebb pedig 3 hét múlva, ugyanezen a helyszínen versenyeznek majd az Országos Bajnokságon.

Csapat20160501 DobóKupa 800

 

2350

katt

19

január

Lengyelországban remekelnének a debreceni uszonyosúszók

Négy versenyző méretteti meg magát a CMAS világkupa-sorozat januári, idei első fordulóján. A Debreceni Búvárklub versenyzői, Senánszky Petra, Szabó Anita, Szűcs Rebeka és Kosina Gergő a lengyelországi Poznanban megrendezésre kerülő CMAS Világkupa első állomásán állnak rajthoz január 22. és 24. között. A debreceni uszonyosúszóknak a világkupa februári, egri fordulója lesz a sorozat fő versenye, ám a poznani erőpróbára is komoly célokat tűztek ki.

Az egyesület két kiválósága, Senánszky Petra és Kosina Gergő beszéltek felkészülésükről és elvárásaikról. 

AnitaPetraGergőRebeka2015– Szerintem jól halad az idei felkészülésünk, amelyet sok versennyel tarkítottunk, és nem is emlékszem arra, hogy kihagytam volna egy edzést is. Úgy gondolom eddig minden tőlem telhetőt megtettem, hogy jól sikerüljön ez az évad. Poznanban 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, illetve a váltó tagjaként indulok, minden számban örülnék az aranyéremnek, illetve 200 méteren kvalifikálni szeretném magam a világbajnokságra, ez már a másik két egyéni számomban sikerült – fogalmazott a hatszoros világbajnok Senánszky Petra, majd csapattársa, a világ- és Európa-bajnok Kosina Gergő értékelt.

– A szezon kezdete óta az ünnepek kivételével pihenőnapokat is alig iktattunk be az edzéstervünkbe, és érzésem szerint szeptember óta kihoztam magamból a maximumot a tréningeken, de természetesen majd a versenyen kapok visszaigazolást arról, hogy ez mire volt elég. A világkupa első fordulóján 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban állok rajthoz, szeretnék mindhárom számban minimum dobogós helyezést elérni, illetve az igazi siker az lenne, ha a fő számomban, 200 méteren kvalifikálnám magam a világbajnokságra.

A poznani világkupa fordulón indulók: Szabó Anita, Senánszky Petra, Kosina Gergő és Szűcs Rebeka.

1543

katt

15

június

Taroltak a debreceniek az uszonyosúszók Országos Bajnokságán

3355

katt

18

június

A Debreceni Búvárklub három kategóriában is aratott a Napló munkatársainál

Ebben az évben is megválasztotta az elmúlt esztendő legjobbjait a Hajdú-bihari Napló sportrovatának szerkesztősége. Az év edzőjének választott Kókai Dávid (Debreceni Búvárklub) is nagyon örül a díjnak. – Mindig nagyon nagy öröm a szakmai zsűri elismerését kivívni, főleg egy ilyen erős mezőnyben. Két olyan tehetséges és elszánt versenyzővel, mint Petra és Gergő, nem nehéz kiváló eredményeket elérni. A kulcs az, hogy pontosan megfogalmazzák, mik a vágyaik és céljaik, és mit kell azért tenniük, hogy azt elérjék, nekem az is a feladatom, hogy ezt tudatosítsam bennük. Idén a felnőtt Európa-bajnokság lesz a főversenyünk, szeretném, ha ismét kettős győzelmet ünnepelhetnénk – tudtuk meg Kókai Dávidtól.