1089

katt

03

február

Palack nyomáspróba februárban

Kedves Ügyfeleink!

2017. februárjának második felében palack nyomáspróbát végzünk.

 

 

 

 A próbáztatni kívánt palackokat 2017. február 13-17-ig várjuk 10-12 óráig vagy előzetesen telefonon (30/9676080) egyeztetett időpontban.

 

Árak:

                Palackpróba

              0-5 l       3600 Ft + ÁFA/db

              5-10 l     5600 Ft + ÁFA/db

             10-18 l    6800 Ft + ÁFA/db

A komplett, szeleppel szerelt palackoknál a ki- és becsapozást külön felárért végezzük:

Kicsapozás          750 Ft + ÁFA/db

Becsapozás        750 Ft + ÁFA/db

(A szelep nélkül érkező palackoknál csak a próbát kell fizetni.)

1231

katt

11

október

Tíz aranyérem a fiatal debreceni uszonyosoktól

Remekül kezdték a szezont a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói, hiszen a Kecskeméten már 3. alkalommal megrendezett, Fiatalok Uszonyosúszók Világtalálkozója elnevezésű rangos nemzetközi utánpótlás versenyen összesen 10 arany, 10 ezüst és 2 bronzérmet szereztek, amellyel magabiztosan végeztek az éremtáblázat élén.

A 8 ország részvételével lebonyolított versenyen Lipők Larion volt a csapat legeredményesebb tagja, aki 4 egyéni versenyszámban is nagy fölénnyel tudott győzni, ráadásul 100 méteres uszonyos gyorsúszásban új gyermek országos csúcsot állított fel, több mint egy egész másodpercet faragva a régi csúcsból.

Rajta kívül Linzenbold Zsófia a gyermek lányoknál, Szabó Anita és Kiss Blanka pedig az ifjúsági lányoknál szereztek aranyérmeket, míg Béres Attila és a 4x100 méteres fiú és lány váltók ezüstérmekkel térhettek haza.

Larion2016 2

Aranyérmesek:
 
• Lipők Larion (50, 100, 200, 400 méteres uszonyos gyors, 100 méteren gyermek országos csúccsal)
• Linzenbold Zsófia (50, 100, 200 méteres uszonyos gyors)
• Kiss Blanka (100 és 200 méteres uszonyos gyors)
• Szabó Anita (50 méteres uszonyos gyors)
 
Ezüststérmesek:
 
• Béres Attila (50, 100, 200 és 400 méteres uszonyos gyors)
• Szabó Anita (50, 100 és 400 méteres uszonyos felszíni úszás, 50 méteres búvárúszás)
• 4x100 uszonyos ifjúsági lány váltó (Linzenbold Zsófia, Szilágyi Panna, Kiss Blanka, Szabó Anita)
• 4x100 uszonyos serdülő fiú váltó (Pázmányi Sándor, Veres Magor, Béres Attila, Lipők Larion)
 
Bronzérmesek:
 
• Kiss Blanka (50 és 100 méteres uszonyos felszíni úszás)

 

1436

katt

14

július

Csillogó világbajnoki érmek a fiatal uszonyosoktól

Érmekkel tértek haza a Debreceni Búvárklub utánpótlás korú versenyzői a franciaországi Annemasse-ban megrendezett Uszonyosúszó Junior Világbajnokságról.

AnitaRebeka 2016junVB potSzűcs Rebeka és Szabó Anita a 4x100 méteres uszonyos felszíni váltóval nyertek bronzérmet, a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú négyesének tagjaiként, káprázatos időeredményt úszva. Az egyéni küzdelmekben a még csak ifjúsági korú Szabó Anita két értékes 4. helyezést is szerzett, ráadásul 100 méteren saját, míg az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban Senánszky Petra junior országos csúcsát is megdöntötte. Szűcs Rebeka a 400 méteres búvárúszásban lett 9., és mindketten tagjai voltak a 4x200 méteres váltóban 6. helyen végzett csapatnak is. 

„Megmondom őszintén megkönnyeztem örömömben ezt a két bronzérmet.” – kezdte értékelését Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub edzője, aki a junior válogatottat csapatvezetőként is segíthette a világbajnokságon. „Mindketten rengeteget dolgoztak év közben, nagyon akartak érmet nyerni ezen a VB-n, de az egyéni versenyek során minden összeesküdött ellenük, a századmásodpercek nem voltak velük, sőt, a 4x200 méteres váltóban sem alakultak igazán jól a dolgok. Az utolsó nap, utolsó versenyszámában viszont káprázatosat tudtak úszni, bebizonyítva ezzel, hogy mentálisan is milyen erősek, és micsoda tartalékaik vannak még a jövőre nézve. Elsősorban emiatt érzem úgy, hogy a felkészülés minden pillanatát megérte végig csinálni, nagyon büszke vagyok rájuk és örülök, hogy velük dolgozhatok.”

 

1238

katt

30

június

Magyar éremeső és új világcsúcsok Görögországban

A görögországi Volos-ra irányult az uszonyosúszó világ figyelme az elmúlt egy hétben, ahol a 19. CMAS Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokságon és az Egyetemi Uszonyosúszó Világbajnokságon is remekül szerepeltek a Debreceni búvárklub versenyzői.

A 19. CMAS Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokságon 33 ország képviselte magát, köztük a mi nemzeti válogatott csapatunk. 
Összesen 4 arany, 2 ezüst és 2 bronz éremmel zártak versenyzőink, illetve sok szép helyezést és egyéni csúcsokat értek el. Nagy örömünkre, mindkét váltó csapatunk is indulási jogot szerzett a 2017-es Világjátékokra, melyet a nem olimpiai sportágak olimpiájaként tartanak számon.
Fantasztikus versenyzéssel a 8 éremből 5 Debreceni Búvárklub képviselőjének nyakába került. 
Senánszky Petra mindhárom versenyszámában, 50-100-200 m-es uszonyos gyorsúszásban győzedelmeskedett, hatalmas fölénnyel hagyta maga mögött a mezőnyt. Világcsúcsot világcsúcsra halmoztak versenyzőink, hiszen már a délelőtti előfutamok során új csúcsokat állítottak fel, amelyeket délután a döntőkben tovább javítottak! 
Kosina Gergő fő versenyszámában, a 200m-es uszonyos gyorsúszásban utolérhetetlen, az aranyérem mellé az Ő nevéhez fűződik a legújabb rekord is. Első versenynap vízbe ugrott 100m-es távon, ahol az ezüstérmet nyerte el, de ez az időeredmény is jócskán világcsúcson belüli volt. 
Mindketten mind egyéni ,mind váltó versenyszámban egyaránt kvalifikálták magukat a 2017-es Világjátékokra. 

volos egyetemivbAlig ért véget az egyik VB, máris kezdődött az Egyetemi Uszonyosúszó Világbajnokságon, ahol szintén taroltak bajnokaink, hiszen nem kevesebb, mint 5 aranyéremmel térnek haza. 
Senánszky Petra 50-100-200m –es uszonyos gyorsúszásban, Kosina Gergő ugyanebben a versenyszámban 50-200m-en csapott be elsőként. 
A 19. CMAS Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokság után sem hagytak bennünket rekordok nélkül, mert az egyetemi bajnokságon 5 aranyérem mellett 4 új Universiade csúcs is az Ő nevükhöz fűződik. 
Szebb zárása nem is lehetne a 2016-os görögországi világversenyeknek. 
Köszönjük a fantasztikus élményeket versenyzőinknek és edzőjüknek!!
Külön köszönjük a hatalmas szurkolótáborunk biztatását az elmúlt napokban! 
Pár nap pihenő után újra lesz miért szorítanunk, hiszen a felnőttek után junior versenyzőink utaznak Franciaországban megrendezésre kerülő világbajnokságra, ahol Ők is megmérettetik magukat más nemzetek sportolóival.

 

1339

katt

02

máj.

Senánszky Petra tovább faragja a világcsúcsait

Idén már harmadik alkalommal javított saját világrekordján Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub 6-szoros világbajnok uszonyosúszója, aki ezúttal a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban úszott fantasztikus időeredményt. A Dobó Kupa elnevezésű, hagyományos egri uszonyosúszó versenyen korábbi idejénél több mint 3 tizedmásodpercel teljesítette gyorsabban a távot, amivel 8 héttel a Világbajnokság előtt meggyőző fölénnyel jár a riválisai előtt.

A fiatalabbak is remekül teljesítettek, hiszem az ifjúsági lányok mezőnyében Szabó Anita, a gyermek fiúk között pedig Lipők Larion úszott korosztályos országos csúcsot, ami igazán bíztató a 3 hét múlva esedékes Gyermek - Ifjúsági - Felnőtt Országos Bajnokság előtt.

„Kemény munka áll mögöttünk, az úszott idők azt mutatják, hogy jó úton járunk. Különösebb pihenő nem járt a verseny előtt, így igazán értékesek ezek a kiváló időeredmények, hiszen a nagyobb iramú, versenytempójú edzések még csak most következnek majd, bízom benne, hogy az újabb lökést fog adni a csapat minden tagjának. Közelednek a világbajnokságok, a felnőttre Senánszky Petra és Kosina Gergő már biztosan utazik, a junioroknál pedig Szabó Anita és Szűcs Rebeka váltott már repülőjegyet. Mindannyian rendkívüli edzésmunkát végeznek, bízom benne, hogy idén is képesek lesznek világraszóló eredményeket produkálni.” – mondta Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub vezetőedzője.  

A debreceniek az éremtáblázaton is és a csapatversenyben is az élen végeztek az egri megmérettetésen, legközelebb pedig 3 hét múlva, ugyanezen a helyszínen versenyeznek majd az Országos Bajnokságon.

Csapat20160501 DobóKupa 800

 

1517

katt

29

február

Debreceni világcsúcs, aranyérmek és világbajnoki szintidők az uszonyos Világkupán

Gergő Eger2016Minden várakozást felülmúltak a Debreceni Búvárklub uszonyosúszói a sportág világkupa sorozatának második, Egerben megrendezett fordulóján, hiszen a megszerzett 5 arany-, 2 ezüst-, és 3 bronzérem mellett rendkívüli időeredményeket értek el. Senánszky Petra a 4-es pályán, világcsúcsra készülve Senánszky Petra nemcsak bezsebelte a kupasorozatban már-már megszokott 3 aranyérmét, de a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban világcsúcsot jelentő, elképesztő eredménnyel zárt, több mint 2 tizedet faragva saját eddigi rekordjából! 

Kosina Gergőnek szintén a hátát nézte az igen-igen népes nemzetközi mezőny a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, a világranglistát magasan vezető idővel csapott elsőként célba. A junior lányok mezőnyében Szabó Anita aranyéremmel, két ifjúsági országos csúccsal és világbajnoki szintidővel, Szűcs Rebeka szintén junior VB-t érő időeredménnyel, Kiss Blanka pedig egy-egy ezüst-, bronzéremmel és fantasztikus egyéni csúcsokkal zárta a versenyt.

A 4x100 méteres felszíni váltóban a Szabó Anita, Senánszky Flóra, Szűcs Rebeka, Senánszky Petra összeállítású kvartett több, mint 4 másodpercet faragott a magyar országos rekordból, és  szerzett bronzérmet a sűrű mezőnyben.

 

 Az eredmények láttán Kókai Dávid, a csapat edzője is elégedett lehetett:

„Komolyan felkészültünk a hazai fordulóra, számunkra ez volt az első negyedév legfontosabb versenye. Úgy is mondhatjuk, készen van az alap, amire idén építkezhetünk tovább, és ez az alap most kifejezetten erős lett. Az időeredmények önmagukért beszéltek, jó visszaigazolást kaptunk az eddig elvégzett munkánkra. Senánszky Petra óriási lendületben van, káprázatos időket úszott, mindkét Világjátékok versenyszámában jócskán a mezőny előtt jár jelenleg, és még sok további lehetőséget látunk az úszásában. Kosina Gergő úgy verte meg a mezőnyt 200-on, hogy a többiek már egy gyorsabb előrehaladást biztosító dresszben úszhattak, de ő így az „ócskábbikban” is tekintélyt parancsoló időt úszott, már most nagyon közel a saját világrekordjához. A fiatalok pedig szerencsére követik a jó példát, Szabó Anita és Szűcs Rebeka már biztos junior VB résztvevő, Anita ráadásul 2 remek országos csúcsot is felállított. Kiemelném Kiss Blankát, aki 14 évesen szerzett érmeket a 18 éven aluliak mezőnyében, élete első nemzetközi megmérettetésén.”

 

20160228 UszonyosuszoVK 0666.CR2

Az egri világkupán 15 ország közel 400 versenyzője vett részt, a következő állomás pedig 3 hét múlva, az olaszországi Lignanoban kerül megrendezésre, abban az uszodában, ahol a debreceniek szuperduója a korábbi években 3 világrekordot is felállított már…

1448

katt

25

február

Motiválja őket a hazai pálya

A Debreceni Búvárklub versenyzői a világkupa-sorozat fő állomására is érmekért utaznak. 
 
A poznani világkupa sikerei után a debreceni uszonyosúszók hétvégén a CMAS Világkupa sorozat második fordulóján, Egerben állnak rajthoz. A sorozat magyar szempontból fő versenyén kilenc debreceni versenyző, Dobránszky Hanna, Kiss Blanka, Makszim Csenge, Nagy Réka, Senánszky Petra, Senánszky Flóra, Szabó Anita, Szűcs Rebeka és Kosina Gergő képviselik a cívisvárost. Miután az egyesület versenyzői tizenkét éremmel zárták a világkupa első fordulóját, nagy reményekkel indulnak el az egri megmérettetésen is. 
 
Jó formában vannak 
 
– Az előző héten beteg lettem, emiatt két napos kényszerpihenőt kellett beiktatnom, de pénteken már újra edzésbe álltam. Szerencsére meggyógyultam, és nem érzem úgy, hogy ez befolyásolta volna a felkészülésemet. Valószínűleg az eredményemen annyit változtat ez a kihagyás, hogy kissé pihentebb leszek a vetélytársaimnál. Egerben 50-, 100-, illetve 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, és a váltó tagjaként állok rajthoz. Természetesen a poznani versenyhez hasonlóan itt is szeretném mindhárom egyéni számomat megnyerni – fogalmazott a hatszoros világbajnok Senánszky Petra, majd csapattársa, a szintén világbajnoki aranyérmes Kosina Gergő beszélt a felkészülésükről és előzetes reményeiről.
 
– A világkupa első állomása óta eltelt három hetet úgy fogtuk fel, mint egy edzőtábor, ennek keretein belül egy hétig Hajdúszoboszlón készültünk. Úgy érzem hasznos volt az eltelt időszak, és bár Lengyelországban is jó időt úsztam, Egerben célom ezeken az időkön faragni, hiszen egy tizedre vagyok attól, hogy a már megszerzett 200 méteres kvótám mellett a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban is kvalifikáljam magam a nyár eleji felnőtt világbajnokságra.
 
Egerben is bizonyítana
 
A Debreceni Búvárklub feltörekvő tehetsége, a 15 éves Szabó Anita a poznani világversenyen kiemelkedően teljesített, három egyéni számában aranyéremmel zárt, a váltóval pedig ezüstérmet nyert. A fiatal lány a hazai rendezésű versenyen is hasonlóan szép eredményekkel szeretne végezni. 
 
– A hajdúszoboszlói edzőtáborunkat lezáró Farsang Kupán annak ellenére, hogy nem pihentünk rá a versenyre, jó időket úsztam, amik biztatóak a világkupára nézve. Azt már most tudom, hogy 
a mezőny erősebb lesz a lengyelországinál, ám nem izgulok. Nagyon várom az egyik német riválisomat, motiválna, ha vele is összemérhetném magam a hétvégén. 50 méteres uszonyos gyorsúszásban, 200-, és 400 méteres uszonyos felszíni úszásban, illetve a váltóban indulok. Minden számomban szeretnék javítani az időeredményeimen, valamint dobogós helyezéseket elérni.
 
Az előzetes nevezések szerint 400 fő részvételével zajló viadalnak az egri Bitskey Aladár Sportuszoda ad otthont, szombat reggel 9-től egészen vasárnap estig. 

1543

katt

19

január

Lengyelországban remekelnének a debreceni uszonyosúszók

Négy versenyző méretteti meg magát a CMAS világkupa-sorozat januári, idei első fordulóján. A Debreceni Búvárklub versenyzői, Senánszky Petra, Szabó Anita, Szűcs Rebeka és Kosina Gergő a lengyelországi Poznanban megrendezésre kerülő CMAS Világkupa első állomásán állnak rajthoz január 22. és 24. között. A debreceni uszonyosúszóknak a világkupa februári, egri fordulója lesz a sorozat fő versenye, ám a poznani erőpróbára is komoly célokat tűztek ki.

Az egyesület két kiválósága, Senánszky Petra és Kosina Gergő beszéltek felkészülésükről és elvárásaikról. 

AnitaPetraGergőRebeka2015– Szerintem jól halad az idei felkészülésünk, amelyet sok versennyel tarkítottunk, és nem is emlékszem arra, hogy kihagytam volna egy edzést is. Úgy gondolom eddig minden tőlem telhetőt megtettem, hogy jól sikerüljön ez az évad. Poznanban 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, illetve a váltó tagjaként indulok, minden számban örülnék az aranyéremnek, illetve 200 méteren kvalifikálni szeretném magam a világbajnokságra, ez már a másik két egyéni számomban sikerült – fogalmazott a hatszoros világbajnok Senánszky Petra, majd csapattársa, a világ- és Európa-bajnok Kosina Gergő értékelt.

– A szezon kezdete óta az ünnepek kivételével pihenőnapokat is alig iktattunk be az edzéstervünkbe, és érzésem szerint szeptember óta kihoztam magamból a maximumot a tréningeken, de természetesen majd a versenyen kapok visszaigazolást arról, hogy ez mire volt elég. A világkupa első fordulóján 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban állok rajthoz, szeretnék mindhárom számban minimum dobogós helyezést elérni, illetve az igazi siker az lenne, ha a fő számomban, 200 méteren kvalifikálnám magam a világbajnokságra.

A poznani világkupa fordulón indulók: Szabó Anita, Senánszky Petra, Kosina Gergő és Szűcs Rebeka.

906

katt

09

január

Beérik a gyümölcs: világbajnoki aranyérem a cél 2016-ban!

Elégedett a tavalyi esztendővel, ez pedig még komolyabb elhatározásokra sarkallja a tehetéges lányt.

A Debreceni Búvárklub kiemelkedően teljesítő versenyzőit arra kértük, tekintsenek vissza kicsit az elmúlt szezonra, és értékeljék annak történéseit. A junior Európa-bajnoki 4. helyezett Szabó Anita eképpen nyilatkozott a 2014/15-­ös évadjáról.

SzabAnita2015Szabó Anita: A tavalyi szezonban fő célom az Európa-­bajnoki kvalifikáció volt a a saját számomban, 50 uszonyos gyorson. Szerencsére sikerült megúsznom a szintet, emellett mindkét váltóba a legjobb időeredményemmel szerettem volna bekerülni, ami ugyancsak összejött. Az már teljes mértékben meglepetésként ért, hogy 200 méteren is indulási jogot nyertem. A tanulmányaim terén szintén elégedettnek mondhatom magam, mivel tavaly felvételiztem, és idén szeptembertől már az általam válaszott középiskolában, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban kezdhettem meg tanulmányaimat a testnevelés tagozatos osztályban. Ettől függetlenül maximalista vagyok, ebben az évben már többet várok magamtól minden téren. Az úszásban a munkavégzésemet illetően véleményem szerint nagyon sokat fejlődhetek még. Eddig versenyeken és edzéseken pont annyit úsztam, hogy elég legyen a szintidőhöz, de úgy érzem, hogy a komolyabb célokhoz sokkal keményebben kell dolgoznom, mivel az ellenfeleim is erősebbek lesznek – mondta Anita, akinek az iskolaválasztásnál fontos szempont volt, hogy olyan helyre kerüljön, ahol tolerálják azt, hogy versenyszerűen sportol.

Szabó Anita: Szerintem nagyon jól döntöttem, hiszem elmondhatom, hogy a Csokonai Gimnázium mindenben segít, és mint kiemelt sportolót teljes mértékben támogatnak – fogalmazott a tehetséges lány, majd idei terveiről is beszámolt. – Azzal lennék teljes mértékben elégedett, ha nyernék a világbajnokságon. Ez természetesen nagyon kétséges, van még két évem ebben a korosztályban, de nagyon motivált vagyok. A váltóban szintén a legjobb idővel szeretnék kijutni, illetve jó lenne a lehető legtöbb számban szintidőt úszni. Az edzéseinkben szeptembertől nagyobb szerepet kapott a szárazföldi tréning és a spinning, ezek kifejezetten tetszenek, mivel változatosságot csempésznek az edzéseinkbe. A tanulmányaimat illetően ugyancsak szeretném a maximumot nyújtani, és minden tantárgyból négyessel vagy ötössel zárni év végén – mondta Anita, aki legközelebb a januárban megrendezendő lengyelországi világkupán méretteti meg magát.

Szabó Anita: Edzőmmel, Kókai Dáviddal eddig nem döntöttük el mely számokban állok rajthoz. Természetesen már nagyon várom a világkupát, és noha még nem érzem magam csúcsformában, addig van időm; szeretnék jó időket úszni, szép helyezésekkel zárni Lengyelországban.

2107

katt

09

január

Akinek a jókedv a doppingszere

A mindig vidám Rebeka szeretné utolsó junior korosztályban töltött évét minél sikeresebben zárni. A Debreceni Búvárklub kiemelkedően teljesítő versenyzőit arra kértük, tekintsenek vissza kicsit az elmúlt szezonra, és értékeljék annak történéseit. Írásunkban a junior világbajnoki 5. helyezett Szűcs Rebeka értékelte a tavalyi esztendőt.

RebekaSzűcs Rebeka:  A legnagyobb célom az volt, hogy kijussak az Európa­bajnokságra, sajnos nem sikerült megúsznom a szintidőt, ám a váltó tagjaként a válogatottal tartottam, így egyéni számokban is indulhattam. Tavaly kezdtem el középiskolai tanulmányaimat a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium olasz­-magyar kéttannyelvű évfolyamán. Először a testnevelés tagozatos osztályba felvételiztem, ám megváltoztattam a döntésem, mivel fontosnak tartom az idegen nyelvek stabil ismeretét. Nem bántam meg a döntésemet, úgy vélem, hogy a későbbiekben sok hasznom származhat ebből. Szerencsére jól sikerült a tanévem, heti tizennyolc olaszórám volt, és az edzések belefértek az időmbe. Összességében véve tanulás szempontjából jól zártam az évet, szintúgy elégedett vagyok a sportban elért eredményeimmel, még ha nem is minden az elvárásaimnak megfelelően alakult. Ezeken az apró csalódásokon már túltettem magam, hiszen új évet kezdünk új tervekkel és új esélyekkel, valamint semmit nem éltem meg kudarcként, inkább tanulópénzként fogtam fel. Igazság szerint ha valamin tudnék változtatni visszamenőleg, akkor az a hozzáállásom lenne; mindig pozitív maradtam, azonban észrevettem, hogy noha a versenyeken küzdöttem az utolsó méterig, néha beugrott egy negatív gondolat. Ezt mostantól szeretném elkerülni. Emellett úgy vélem, mindig jókedvű vagyok, ám edzéseken olykor nem ártana több vidámság, hiszen akkor még motiváltabb lennék. Ez persze egy nehéz nap után nem egyszerű. Továbbra is hiányolom magamból a határozottságot, vannak kételyeim önmagammal szemben. A sok fizikai edzés mellett azzal is foglalkoznom kell, hogy a fejemben rendet teremtsek, ezért motivációs könyveket olvasok – fogalmazott Rebeka, aki elmondta, hogy szerencsére iskolájában a kezdetektől fogva megértőek azzal kapcsolatban, hogy versenysportol.

Szűcs Rebeka: A tanáraim mindig támogatnak és megértőek. Ha éppen iskolaidőben rendeztek versenyt, az egyesülettől kaptam kikérőt, azonban arra, hogy dolgozatot kelljen elhalasztanom, vagy felelés alól felmentést kérjek, eddig még nem volt példa – mondta a fiatal uszonyosúszó, majd az ez évi céljairól beszélt.

Szűcs Rebeka: Ez az utolsó évem a juniorok korosztályában, a fő célom az, hogy kijussak a világbajnokságra úgy, hogy a váltónak ismét tagja lehessek. Ezen felül pedig minimum egyszer szeretnék dobogóra állni, nagyon keményen dolgozok ezért. Idén változtak az edzéseink, több a szárazföldi tréning és spinningelünk is. Ezeket az edzésformákat nagyon élvezem, erősebbnek érzem magam tőlük, javult az állóképességem. A tanulmányaim szempontjából nehezebbé vált a helyzet, idén már majdnem minden tárgyamat olaszul tanulom, így több energiát kell fordítanom az iskolára az előző évhez képest – értékelt Rebeka, aki már nagyon várja a következő versenyét.

Szűcs Rebeka: A január 23-­24-­i világkupán indulok legközelebb, ami éppen amiatt lesz jó, mert olyan ellenfelekkel találkozhatok, akikkel Magyarországon nem lenne esélyem. Nagyon készülök, 200­ és 400 méteres felszíni úszásban már biztosan indulok, úgy érzem jó formában vagyok. 

1884

katt

07

január

Minden szempontból elégedett előző évével Senánszky Petra

Senánszky Petra tervei szerint halad a tanulásban és a sportban is

Az Debreceni Búvárklub kiemelkedően teljesítő versenyzőit arra kértük, tekintsenek vissza kicsit az elmúlt szezonra, és értékeljék annak történéseit. Interjúnkban a klub hatszoros felnőtt világbajnoka, Senánszky Petra értékelt. 
 
Senánszky-Petra-2015KÍNA 1200Senánszky Petra: - Szeptemberben, az új szezon kezdetén mindig kitűzök hosszútávú célokat, ám tavaly ősszel elég sok versenyen indultunk, többek között külföldi erőpróbákon, úgyhogy főleg azokra koncentráltam. Az előzős évi terveim között szerepelt, hogy a világbajnokságon megjavítsam a saját időeredményeimet, ez szerencsére összejött. Elégedett vagyok a felkészülésemmel, nagyon jól sikerült, sok versenyen indultunk tavasszal is. Ezt persze még lehetne fokozni, hiszen a külföldi megmérettetések száma kevés volt – értékelt Petra, aki visszaemlékezett 2015 legnagyobb versenyére, a yantai világbajnokságra.
 
Senánszky Petra: - Mivel Kínában rendezték a világversenyt, át kellett állnunk az ottani időre. Úgy láttam, hogy a többi európai versenyzőhöz képest engem nem viselt meg annyira az átállás, ezt külön örömként éltem meg. Mindent lehet fokozni, de szerintem a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban elért időm, a 47 másodperc alatti időeredmény nagyon jó.

Úszásban is jeleskedik

Idén újdonságnak számított, hogy a Debreceni Búvárklub versenyzői az uszonyosúszó versenyek mellett úszóversenyeken indultak. 
 
Senánszky Petra: - Összességében négy sima úszóversenyen mérettettük meg magunkat, mert úgy gondoltuk, ebbe az őszi félévbe belefér, hogy úszásban is kipróbáljuk magunkat, így aztán a szokottnál sűrűbb lett az elmúlt fél év. Természetesen ez a versenyzés szempontjából hasznosnak bizonyult, mert ezáltal tapasztalatokat gyűjtünk. Nem pihentünk minden megmérettetés előtt, de ennek ellenére az időeredményeink jók lettek, és szép helyezéseket értünk el annak ellenére, hogy a két sportág között jelentős különbségek mutatkoznak. Ezek a versenyek jó célt szolgáltak arra is, hogy egy kis változatosságot csempésszünk az edzéseinkbe. Ezt a következő fél évben viszont nem engedhetjük meg magunknak, már nem férne bele az időnkbe, mert sok uszonyos versenyre megyünk, és két külföldi világkupára szeretnénk kiutazni.

Komolyan veszi a tanulást

Petra fontosnak tartja, hogy a versenysport mellett a tanulmányait se hanyagolja el, jelenleg a Debreceni Egyetem biológia szakos hallgatója. 
 
Senánszky Petra: – Úgy érzem egyre jobban sikerül összeegyeztetnem a sportot és a tanulást. Az előző év nem csak a sport, hanem a tanulmányaim szempontjából is jól sikerült, jó átlaggal zártam, így a sportösztöndíj mellett tanulmányi ösztöndíjjal jutalmaztak, ezt próbálom most megtartani  – mesélt Petra, majd beavatott minket idei terveibe.
– Igyekszem a következő félévben minden tárgyamat befejezni, ez már a negyedik évem a Bsc képzésben. Mivel most az előző évekhez képest korábban, júniusban rendezik meg a görögországi világbajnokságot, szeretnék hamarabb túllenni minden vizsgámon. Az államvizsgát nem sűrítem be a világversennyel egy időbe, mivel ez nagyon fontos megmérettetés, kvalifikációs verseny a jövő évi világjátékokra. Görögország után lesz egy fél évem felkészülni az államvizsgára, és télen szeretnék diplomát szerezni. 
 
- Hosszabb távú terveim közé tartozik a 2017-es világjátékok, ami nagyon nagy álmom, célom, hogy világcsúccsal nyerjek érmet 50- és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban. Emiatt abban a  
félévben nem tanulok tovább, hanem más területen tevékenykedem, és a világjátékok után kezdek bele a mesterképzésbe – fogalmazott a Búvárklub tehetsége, és a következő versenyéről  
beszélt.
– Január 23-án a lengyelországi világkupán indulunk, és ahhoz, hogy addigra jó formába kerüljünk szükség volt rá, hogy két ünnep között is lejárjunk edzeni. Személy szerint most nagyon fáradtnak érzem magam, és még nagyon messzinek tűnik a világkupa, de természetesen ilyenkor is meg kell találni a lelkesedést, éppen ezen vagyok most.

Helytállás háziasszonyként 

A hatszoros világbajnok sellőlánynak más területen is változott az élete, hiszen különköltözött a szüleitől, így saját háztartást vezet. 
 
Senánszky Petra: – Teljesen más magamra főzni, rendben tartani a lakást. Természetesen a szüleim mindenben segítenek, átjárok hozzájuk hétvégenként ebédelni, illeve az egyik támogatóm a Joyce's Pub, hétköznap náluk ebédelek. Ettől függetlenül oda kell figyelnem, hogy időben elkészüljek a reggelivel, rend várjon otthon, és legyen időm takarítani. Amikor anyával éltem sokszor mérges voltam, hogy miért nincs kitakarítva, miért nincs egyből vacsora, amikor edzés után hazaérek. Most már megértem, hogy neki a munka, nekem pedig a sport és a tanulás mellett egyáltalán nem egyszerű háztartást vezetni. Persze ha vendégek érkeznek hozzám igyekszem mindent gyorsan rendbe tenni, és a tisztaságra is mindig ügyelek. Ebben a mostani félévben viszont előfordult, hogy öt hét alatt hat versenyünk volt, ennek köszönhetően nem igazán voltam otthon, bőröndből öltözködtem, szóval nem tudtam a lakással foglalkozni. Élvezem ezt az új, háziasszony szerepkört, és úgy érzem egyre inkább belejövök.
 
A felkészülési munkánkat támogatják:
tmogatk-egyben800

2050

katt

06

január

Kosina Gergő: Teljesítettem a magammal szemben támasztott elvárásaimat


Egy új élethelyzethez is alkalmazkodnia kell a fiatal sportolónak. Az év végéhez közeledve a Debreceni Búvárklub kiemelkedően teljesítő versenyzőit arra kértük, tekintsenek vissza kicsit az elmúlt szezonra, és értékeljék annak történéseit. Elsőként az egyesület felnőtt világ-, és Európa bajnoka, Kosina Gergő nyilatkozott. 

Gergő-2

"2014 szeptemberétől idén nyár végéig tartott az előző szezonunk, aminek az elején azt tűztem ki célul magam elé, hogy kijussak a barcelonai Világkupára, és kvalifikáljam magam a Kínában megrendezett Világbajnokságra. Ez szerencsére sikerült is, így koncentrálhattam a másik fontos célomra, méghozzá arra, hogy sikeres érettségi vizsgát tegyek, és felvételt nyerjek az általam választott egyetemi szakra. Úgy értékelem, hogy megfeleltem a saját magam által támasztott elvárásaimnak, hiszen azon a szakon tanulok jelenleg, ahová menni szerettem volna, illetve a Világbajnokságon is elégedett lehettem a teljesítményemmel, bár a fő versenyszámomat ezúttal kihagytam."

"Erre a szezonra nézve az a tervem, hogy az egyetemi tanulmányaim mellett rendesen fel tudjak készülni a Görögországban megrendezendő Világbajnokságra, és ott ismét a fő számomban mutathassam meg, hogy mire vagyok képes. Az edzéseim olyan szempontból változtak, hogy több szárazföldi tréninget tartunk, és általában hétvégén is edzünk" – mondta Kosina Gergő, majd abba is beavatott minket, hogyan tudja összeegyeztetni egyetemi tanulmányait és a sportot.

"Számítottam rá, de mégis meglepett, hogy mennyire nehéz az egyetem mellett versenysportot űzni. Természetesen annak, hogy sportolok, előnyeit és hátrányait egyaránt érzem, azonban próbálom jól kezelni ezt a számomra új élethelyzetet. A diáktársaim, mivel tudják, hogy sportolok, segítőkészek velem, átküldik a kért tananyagokat, a tanáraim közül pedig bár nem mindenki tudja, de volt már rá példa, hogy egy verseny miatt elkérezkedtem az óráról, és akkor is készségesen bántak velem." – fogalmazott a világbajnok uszonyosúszó, és az első 2016-os versenyéről is beszélt.

"Január 23-án már Világkupán mérettetem meg magam, így megbeszéltük az edzőmmel, Kókai Dáviddal, hogy noha a sportolók többsége nem edz ekkor, mi a két ünnep közötti időszakot edzőtáborként kezeljük, és minden nap három edzésünk lesz. Megpróbálom úgy időzíteni a vizsgáimat, hogy a Világkupa előtt az összeset letudjam, de ha valamelyik mégsem sikerül, akkor arra is lesz lehetőségem, hogy a verseny után pótoljam."

A felkészülési munkánkat támogatják:

1171

katt

15

június

Taroltak a debreceniek az uszonyosúszók Országos Bajnokságán

2254

katt

13

máj.

Remekül teljesítettek a fiatal debreceni uszonyosok

A még csak 14 éves Szabó Anita junior Európa bajnoki szintidőt úszott a hétvégi, Kecskeméten megrendezett, II. Fiatal Uszonyosúszók Világtalálkozója elnevezésű nemzetközi versenyen.

2798

katt

15

december

Rövidpályás Uszonyosúszó OB

Év végi aranyeső hullott a debreceni uszonyosúszókra

2627

katt

16

november

Uszonyosúszó sikerek az utánpótlás bajnokságon

Az elmúlt hétvégén Kecskeméten rendezték a Cápa – Gyermek – Serdülő Uszonyosúszó Országos Bajnokságot, ahol a Debreceni Búvárklub versenyzői az előzetes várakozásokat is felülmúlva, 7 arany-, 8 ezüst-, és 4 bronzérmet gyűjtöttek.

Az utóbbi évek legerősebb mezőnyében különösen Szabó Anita volt elemében, aki 13 évesen a most megszerzett 5 elsőségével összesen már 31-szeres korosztályos országos bajnoknak mondhatja magát. Rajta kívül Linzenbold Zsófia növelte bajnoki címeinek számát, két versenyszámban is a legjobbnak bizonyult a gyermek lány kategóriában.

A csapat nemrégiben kinevezett utánpótlás vezetőedzője, Dévay László az érmek mellett az időeredményekkel is elégedett lehetett: „Szinte kivétel nélkül minden versenyzőnk remek egyéni csúcsokat úszott, nem ritkán több másodpercet is sikerült faragniuk az eddigi legjobbjaikból. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektettünk a helyes technika kialakítására, örülök, hogy már versenykörülmények között is sikerül végrehajtaniuk a tanultakat. Emellett igyekszünk összetartó csapatot kovácsolni, akik hosszú távon eredményesek tudnak majd lenni, úgy érzem ebben is remekül haladunk.”

A Debreceni Búvárklub versenyzői legközelebb a jövő hétvégi, egri Dobó Kupán, majd decemberben a Rövidpályás Országos Bajnokságon bizonyíthatnak.

Dobogós eredmények:

Aranyérmesek:

 • Szabó Anita:
  • 50 méteres uszonyos gyorsúszás
  • 50, 100, 200 méteres uszonyos felszíni úszás
  • 400 méteres búvárúszás
 • Linzenbold Zsófia:
  • 50 méteres uszonyos delfin úszás
  • 100 méteres uszonyos gyorsúszás

Ezüstérmesek:

 • Mészáros Ákos:
  • 50, 100 uszonyos delfin úszás
 • Linzenbold Zsófia:
  • 50, 200 méteres uszonyos gyorsúszás
  • 100 méteres uszonyos delfin úszás
 • Béres Attila, Orovecz Olivér, Lipők Larion, Pázmányi Zalán
  • 4x50 méteres cápa fiú váltó
 • Kovács Lili, Kiss Blanka, Homoki Laura, Szabó Anita:
  • 4x100 és 4x200 méteres serdülő lány váltó

Bronzérmesek:

 • Orovecz Olivér
  • 50 méteres uszonyos gyorsúszás
  • 50 méteres uszonyos pillangó úszás
 • Lipők Larion
  • 50 méteres uszonyos gyorsúszás
 • Pázmányi Sándor
  • 100 méteres uszonyos delfin úszás

 

 

2610

katt

01

november

Nemzetközi uszonyos sikerek

Az elmúlt hét végén a csehországi Zlin városában rendezték a Nemo Trophy elnevezésű, rangos nemzetközi uszonyosúszó versenyt, ahol a Debreceni Búvárklub három válogatott versenyzője is rajthoz állt.

Senánszky Petra mindhárom egyéni versenyszámában teljesítette a jövő évi, kínai Világbajnokság kiküldetési szintidejeit, így érthetően elégedetten nyilatkozott:
„Nagyon érdekes versenyen vettünk részt, mivel néhány dolog a lebonyolításban különbözött a hazai versenyektől. Ilyen különlegesség volt például a 200m búvárúszás, amire kivették a köteleket a vízből, hogy látványosabb legyen a nézők számára. Az eredményeimmel meg vagyok elégedve, mivel mind a három fontos versenyszámomban megúsztam a kiküldetési szintidőket a jövő évi Világbajnokságra. A két fiatal csapattársam, Szűcs Rebeka és Szabó Anita szintén hozták jó formájukat, és ráadásul hasznos nemzetközi tapasztalatokat szerezhettek.” – dicsérte utánpótlás korú társait a háromszoros Világ-, és Európa Bajnoknő.

A Debreceni Búvárklub versenyzői legközelebb a hétvégi, Cápa-Gyermek-Serdülő Országos Bajnokságon bizonyíthatnak, majd december elején következik a Rövidpályás Országos Bajnokság, ahol a legkisebbektől egészen a szeniorokig mindenki vízbe ugrik majd.

A sikeres debreceni hölgykoszorú: Szűcs Rebeka, Senánszky Petra, Szabó Anita

2708

katt

18

június

A Debreceni Búvárklub három kategóriában is aratott a Napló munkatársainál

Ebben az évben is megválasztotta az elmúlt esztendő legjobbjait a Hajdú-bihari Napló sportrovatának szerkesztősége. Az év edzőjének választott Kókai Dávid (Debreceni Búvárklub) is nagyon örül a díjnak. – Mindig nagyon nagy öröm a szakmai zsűri elismerését kivívni, főleg egy ilyen erős mezőnyben. Két olyan tehetséges és elszánt versenyzővel, mint Petra és Gergő, nem nehéz kiváló eredményeket elérni. A kulcs az, hogy pontosan megfogalmazzák, mik a vágyaik és céljaik, és mit kell azért tenniük, hogy azt elérjék, nekem az is a feladatom, hogy ezt tudatosítsam bennük. Idén a felnőtt Európa-bajnokság lesz a főversenyünk, szeretném, ha ismét kettős győzelmet ünnepelhetnénk – tudtuk meg Kókai Dávidtól.

1521

katt

25

február

Csúcsdöntés és Európa Bajnoki szintidő az uszonyos nyitányon

A kecskeméti Hírös Kupával kezdetét vette az uszonyosúszó versenyszezon, amelynek alkalmával rögtön meg is született az év első csúcsdöntése.

Kosina Gergő, a Debreceni Búvárklub világbajnok klasszisa rögtön az első vízbe ugrásával megdöntötte az 50 méteres búvárúszás felnőtt országos rekordját, emellett pedig a többi versenyszámában is remek időeredményeket teljesített.

A hölgyek mezőnyében is letették névjegyüket a debreceniek, hiszen Senánszky Petra Európa-bajnoki szint-időt teljesített a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban, időeredményével ráadásul nemzetközi szinten is igen magasra tette a mércét.

Az ifjúságiak között minden versenyszámában az élen végzett Szűcs Rebeka, Szabó Anita pedig magabiztos úszással, mindössze egyetlen tizeddel maradt el a serdülők 50 méteres országos csúcsától. Rajtuk kívül a dobogó fendi replica tetejére állhattak a csapat szenior versenyzői is, Kiss Béla és Senánszky Zsolt egyaránt elsőként ért célba.

A Magyar Búvárúszókért Alapítvány első alkalommal hirdetett replica handbags győztest az ”Év Sportolója” versenyben utánpótlás korosztályokban, a Debreceni Búvárklub versenyzői közül Linzenbold Zsófia a cápa lány kategóriában replica handbags, Szűcs Rebeka pedig az ifjúsági lány kategóriában lett a 2013. év legjobbja a honi mezőnyben.