Köszönjük, hogy idén is velünk tartottatok és szurkoltatok nekünk

A Vezetőedzőnk év végi gondolataival kívánunk mindenkinek nagyon boldog karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Kókai Dávid: „elképesztően megedződtünk, sok újdonságot kellett megtanulni”

A Debreceni Búvárklub uszonyosúszói leküzdve a nehézségeket, alkalmazkodva a pandémia okozta helyzethez jelesre vizsgáztak. Az év végi versenyeken 41 országos bajnoki címmel, kiváló időeredményekkel zárták.

 

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel: mindenki jól van a csapat háza táján?

 

Igen, köszönjük, most már szerencsére talán túl vagyunk a nehezén, szeptember elején, majd október végén – november elején volt egy-egy érzékelhető hullám, ami végig ment a csapaton. Minden esetben körültekintően jártunk el, függetlenül attól, hogy igazoltan tudtuk-e a betegség okát. Nem kezdtünk feleslegesen túl hamar újra terhelni, így mindenki, akit érintett bármilyen betegség, mára jó egészségnek örvend és teljes értékű munkát tud végezni.

 

Összességében hogy sikerültek az év végi országos bajnokságok?

 

Két részletben zajlottak az év végi fő versenyek, először a gyermek-ifjúsági-felnőtt, majd néhány hétre rá a cápa-serdülő-junior korosztályok részére rendeztek országos bajnokságot. Nem panaszkodhatunk, hiszen a hiányzók ellenére is a legeredményesebb csapatként, 41 arany-, 43 ezüst- és 26 bronzéremmel zártuk a két versenyt, amivel teljes mértékben elégedettek lehetünk. Kiemelném, hogy a 41 országos bajnoki címből 18-at váltó versenyszámokban szereztünk, ami kiválóan mutatja, mennyire erős és kiegyensúlyozott a csapat magja. Az érmeken túl születtek kiváló időeredmények is, kivétel nélkül mindenki előrébb tudott lépni az egy évvel ezelőtti önmagához képest, ennél pedig nem is kívánhatnánk jobbat.

Akkor talán nem is volt olyan rossz ez az év?

Év közben megélni a váratlan, kiszámíthatatlan, ismeretlen szituációkat mindenkinek nehéz feladat volt. A versenyzőknek többször kellett leállni majd újraindulni, az edzőknek át kellett értékelni az alkalmazott edzésmódszereket, újragondolni a ciklusokat, eddig ismeretlen helyzetekre kellett jól reagálni, amik rendre megviseltek azért mindenkit. Ugyanakkor elképesztően megedződtünk, sok újdonságot kellett megtanulni, kikísérletezni, és nem utolsó sorban megtanultunk újra értékelni olyan koránt sem apró dolgokat, amiket a kiváló körülményeinknek köszönhetően már-már kezdtünk teljesen megszokni. A kitartás – alázat – alkalmazkodás hármasának próbáját éljük még jelenleg is, de aki majd a végén jól vizsgázik, annak busásan meg fog térülni a befektetett munka.

Kaptatok-e megfelelő támogatást az év nehezebb időszakaiban?

Nálam jelesre vizsgázott a Debreceni Sportuszoda és az üzemeltető Debreceni Sportcentrum is, a nehezebb pillanatokban olyan összetartást, egymás iránti bizalmat és tenni akarást érzékelhettünk, amire szerintem joggal lehetnek büszkék a résztvevők. Az egyesületünk a korábbi évek átgondolt gazdálkodásának köszönhetően stabilan átvészelte ezt az évet, a körülményekhez képest minden feltétel biztosított volt a szakosztályunk számára. Most a korábbinál is jobban bebizonyosodott, hogy Debrecenben komoly és stabil háttér van a sport terén is, csak komoly eredményekkel hálálhatjuk meg ezt a bizalmat.  

Mik lehetnek a legnagyobb tanulságok, miket emelnél ki?

Hiába egyéni sportág az uszonyosúszás, ha csapat szinten stabilak vagyunk, akkor az egyének külön-külön is sokkal erősebbek tudnak lenni. Ugyanez igaz uszodai szinten, a sportágak közötti együttműködés terén is, most mindenki megtapasztalhatta, hogy közösen gondolkozva micsoda rejtett tartalékaink vannak. Rájöhettünk, hogy ha elrugaszkodunk a megszokott dolgainktól, megtanulunk a megfelelő pillanatokban elengedni és újratervezni, sokkal eredményesebbek is lehetünk.

Mennyire lehet a jövő évre tervezni? Mik a fő célkitűzéseitek?

Mindenképpen szeretnénk a rekreációs sportot is újra fellendíteni, a versenysport mellett a szabadidős tevékenységekben az aktuális szabályoknak megfelelően még jobbnak kell lennünk. A versenysport terén van már tervezett versenynaptár, a nyári junior és felnőtt világbajnokságok, valamint az őszi országos bajnokságok állnak kiemelt helyen, úgy készülünk, hogy ezeken az eseményeken tudjunk majd jól szerepelni. Van idő az év elején megalapozni a jó szereplést, bízunk benne, hogy a szabályozások innen már idővel csak lazulni fognak, és mivel a VB kvalifikációk tekintetében jól állunk, gondolkozhatunk több hónap távlatában. A felnőttön akár 2-3, a júniusi junior világbajnokságon pedig szerencsés esetben 6 versenyzőnk is ott lehet, ráadásul többen komoly éremesélyesnek számítanak a jelenleg ismert nemzetközi ranglisták alapján. Izgalmas évünk lesz, az teljesen biztos, az első hónapokban nagyon kemény munka vár az érintettekre. 

A kiegyensúlyozott csapatteljesítmény mellett kiket emelnél ki, akikre érdemes lesz külön is figyelni?

Hajdu Bence és Nagy Gábor kollégáimmal kezdeném, keményen dolgoznak, képletesen szólva „dobálják a pénzt a perselybe”, ami egyszer kamatostól fizet majd vissza. A legkisebbeknél Kulcsár Emma és Nagy Anna kiemelkedett a mezőnyből, a gyermek korosztályban ígéretes tehetség Gutai Balázs, a serdülőknél pedig Szilágyi Richárd tarolt a korosztályos bajnokságon. Az ifik és juniorok között vagyunk jelenleg a legerősebbek, a Linzenbold Zsófia, Suba Sára, Pázmányi Sándor, Lipők Larion, Béres Attila, Mészáros Ákos hatosból bárki nyerhet egyéni és/vagy váltó érmet a junior VB-n. A felnőtteknél pedig továbbra is Senánszky Petra a meghatározó, aki sokadjára újult meg az idei évben, és a betegsége ellenére olyan erőben zárta a szezont, hogy jövőre nem lennék az üldöző ellenfelek helyében.    

 

 

Debreceni Búvárklub

2020. december 24. csütörtök

Hírek